Van Zakan naar Krka
13 augustus 2013 - Trogir, Kroatië
Zoals we jullie gisteren vertelde zouden we vandaag naar de watervallen in Krka gaan. Voordat ik jullie vertel hoe het ons die dag is vergaan, willen we ook nog delen dat we gisteravond een prachtige sterrenhemel hebben gezien. Aangezien we in een baai lagen en het erg donker was, konden we prachtig het steelpannetje zien, de grote beer en ook een hoop vallende sterren. Marc, onze sterrendeskundige, vertelde ons dat er rond 8-9-10 augustus de aarde door een stenenwolk in de ruimte gaat en daardoor er afval uit de ruimte door de dampkring gaat en dan wordt verbrand. Hierdoor zie je vallende sterren. En we hebben er ook een hele hoop gezien. Zelf Pepijn is nog even uit bed geweest om al dit moois te bekijken.
Nadat we met 6 boten aan elkaar hadden gelegen in Zakan voor anker, vertrokken we om 6 uur in de ochtend aangezien we een behoorlijke afstand moesten afleggen om bij de watervallen in Krka te komen.
's Avonds hadden we Pepijn nog verteld dat het binnenhalen van het anker best wel wat geluid met zich meebrengt maar hij sliep vrolijk overal doorheen. Na geloof ik 3 seconden was Olivier wakker en keihard aan het huilen. Hij was zich een hoedje geschrokken van al dat geluid. Nadat we op de motor waren weggevaren hadden we nog een half uurtje achterin gelegen. Vervolgens verhuisde we naar de voorkant van het schip om daar nog uit te rusten. Aangezien mama even naar het toilet moest, wilde Olivier dit ook want aan boord is een klein toilet wat hij erg prettig vindt. En toen we terugkwamen moest hij toch echt spugen. Tja, jammer maar helaas met de nachtrust was het gedaan en dan maar met lange broek, vest aan en zwemvest om bij papa boven op het dek gaan zitten. Dat was heerlijk uitwaaien in de frisse wind die er was. Wel lekker weer om te varen zeker als je bedenkt dat we eigenlijk altijd pas rond 9-10 uur in de ochtend vertrekken.
De reis ging voor de rest voorspoedig, het zoeken naar de kardinaal boei was ook gelukt wat betekent dat je daar alleen op een bepaalde manier mag varen bijv in verband met een wrak of andere gevaarlijke zaken. Uiteindelijk voeren we de riviermonding Kansvante binnen waar je tussen de rotspartijen door ging varen. Dit was een van de mooiste momenten tot nu toe van onze reis. Wat kan de natuur toch prachtig zijn, foto's die we bijgevoegd hebben moet je maar bekijken, woorden te kort hiervoor. De rivier liep zigzag tussen de rotsen door waarbij we ook onder 2 bruggen door moesten van 35 meter hoog en 65 meter hoog. Het lijkt voor je gevoel dat we het niet zouden halen maar met een hoogte van ongeveer 18 meter kunnen we hier makkelijk onderdoor. En de kunst is natuurlijk om deze in het midden te passeren!
In een inham van de rivier zagen we ook nog een enorm cruiseschip liggen, onze nieuwe dinky (bijbootje) bedachten wij. De wind heeft ons vandaag weinig gebracht, met windkracht 1-2 zijn we gewoon op de motor gevaren.
Uiteindelijk komen we uit bij de haven van Skradin uit zo rond 13.00 uur in de middag. Nadat we hier voor anker zijn gaan liggen, gaan we met de dinky naar het vaste land Krka. We waren er al snel achter dat je vanaf hier met de boot naar de watervallen zou worden gebracht. Maar jemig, een lange rij voor de boot en een lange rij bij de kaartverkoop. Dan eerst maar gaan lunchen om daarna te bedenken of we deze tocht vandaag of morgen gaan maken. Het is behoorlijk warm zo midden op de dag. Nadat we heerlijke risotto hadden gegeten en de kinderen patat, was het Kristel die toch in de rij was gaan staan bij de tickets en deze voor iedereen had gekocht om naar de watervallen te komen. Net op tijd kwamen we aan om de boot van 14.00 uur te nemen. Na een tochtje van een half uur kwamen we aan en na 10 minuten lopen kwamen we aan bij de prachtige watervallen. Je kon naar boven lopen om van hieraf de watervallen te bekijken en je kon onderin ook gaan zwemmen. Aangezien Olivier erg moe was en niet geslapen had, kozen wij ervoor om de verkoeling te zoeken en de waterval vanaf het water te gaan bekijken. Anderen zijn eerst naar boven gegaan om daarna een verkoelende 'duik' te nemen. Van duiken weinig sprake, er lagen veel rotspartijen in het water dus opletten geblazen maar naarmate je verder het water inging werd dat minder. Hangende aan een touw met boeien, waar je ook niet verder mocht zwemmen naar de watervallen, heeft Pepijn het een tijdje spelend uitgehouden. Olivier heeft het iets dichterbij met Marc op de rotsen uitgehouden. Met onze onderwater camera hebben we hiervan foto's gemaakt.
Na nog een verkoelend ijsje was het tijd om weer te vertrekken. Op de boot viel Olivier om van de slaap en heeft hij een kort slaapje gedaan waarna hij weer het mannetje was.
Aangezien we geen brood meer hadden en nog wat boodschappen nodig hadden, gingen we naar de bakker en supermarkt. De belangrijkste dingen gekocht te hebben gingen we terug met onze dinky naar de boot en om vervolgens een hapje eten klaar te maken. Ondertussen hadden de kinderen de dinky's ingepikt en voeren tussen de boten door. En de jongens, vooral Pepijn wilde dit op de maximale snelheid en de meisjes wat rustiger aan. Uiteindelijk hadden we besloten de boten toch weer aan elkaar te leggen, erg gezellig allemaal.
's Avonds gingen de oudste kinderen nog even op de 'discoboot' muziek luisteren met elkaar en kaarten. Pepijn, Luca, Alies en Anna vermaakte zich opperbest. Niet naar bed te krijgen. Zij hebben zo toch ook echt vakantie. Buiten op het dek zaten de papa's en mama's gezellig te kletsen en een drankje te drinken ter afsluiting van deze mooie dag.

Marc die weet er heel veel van af.
Genieten doen jullie wel.
Juuuuuuus! Opa & Oma.
Lfs